Navigating Contemporary Design with Cobogo Bricks

Proper ventilation is crucial in extremely hot climates, and that’s precisely why the perforated cobogo block was invented in the 1920s. These blocks are inspired by wooden muxarabis which are part of Arab culture and add a poetic touch to the monolithic elevation redesign in Funaitees, Kuwait. Bab.nimnim Design Studio created the luxurious 400 square metre Cobogo house with an interior decorated with a variety of accent colours and modern art. The construction openings allow beautiful light play to shine through unique area rugs and double-height, crisp white walls. The open interior spaces offer an additional layer of privacy with the addition of screens.

The unique exterior of this house showcases red cobogo blocks and pigmented concrete volumes, which help it stand out from the neighboring brutalist architecture. The visually stimulating design inspires curiosity about what kind of creative interior awaits inside.

The grand entrance of this building gives a glimpse of the spaciousness that characterizes its main living area. The outermost facade features a towering panel of decorative blocks that looks like a massive sliding screen pushed aside.

There’s another huge optical illusion right across from the building, near the parking area. The bricks used in the construction allow for a seamless connection between the villa’s interior and exterior, while also offering shade and shielding from the street view.

The front planters of the house are enhanced by the beautiful patterned perforations, which create an attractive visual effect. These perforations appear to expand and burst in pixelated patterns, adding to their allure. The concrete steps leading up to the doorstep are also a stunning feature, particularly because they are illuminated by inlaid LEDs.

The contrast between sturdy and permeable surfaces brings attention to the inflexible structure of the villa.

Did you know that the name “cobogo” has an interesting origin? It’s actually derived from the last initial of its three creators: Amadeu Oliveira Coimbra, Ernesto August Boeckmann, and Antônio de Góis. This fun fact adds a unique touch to the history of this architectural element.

The opulent living room is bathed in a beautiful sunbeam display, which playfully interacts with a stunning geometric rug pattern. The inner screen acts as a barrier against the outside world, shielding the space from unwanted street noise and weather conditions.

The soft blue background colour of the rug is perfectly complemented by the addition of a royal blue accent chair.

Contemporary art incorporates bold pops of hot pink and crisp cuts of green that perfectly accentuate the lush indoor flora.

An interesting nook has been created in the expansive open space by pairing a one-of-a-kind rug and a visually appealing table with some captivating artwork.

Fully grown indoor plants add a refreshing touch to the remaining area of the living space and also create an aesthetic appeal by directing attention towards the clean, white double-height walls.

The lounge features retractable solid white screens that slide away to uncover the fancy dining room and a secluded pool terrace.

The poolside is adorned with a huge planter pot that serves as a decorative element to the bifold doorway.

The independent bookshelf appears small in the vast room. The furniture selection is carefully chosen and includes a limited number of items that complement each other in terms of color and shape.

An oversized chair can look even more stylish with the addition of a round rug and matching circular side tables. The rounded shapes create a cohesive and harmonious look that is visually pleasing to the eye.

The sitting room by the pool gets a touch of nature with the addition of skylights.

When the bifold door is open, the pool patio merges effortlessly with the living space of the house.

The square deck is connected to different living spaces on every side by a set of stepping stones that cross over the water, creating a courtyard in the process.

The sound of a rushing waterfall creates a calming and relaxing ambiance in the house.

A cozy terrace lounge can be created using a pair of outdoor chairs.

The dining area is adorned with vibrant concrete tiles in a lovely teal shade, creating a striking pattern.

The pattern of the geometric tile continues into the spacious hallway of the house, flowing around a unique and curvy railing design.

The back of the modern kitchen is adorned with sleek and elegant grey units that create a soft and soothing ambiance. The stainless steel integrated appliances add a shiny touch to the overall look, while the countertop appliances in basic black provide a contrasting element.

A fruit bowl made of wire frame adds a touch of darkness to the thick white countertop of the island.

The black kitchen bar stools complement the unique floor tile’s black elements and create a striking contrast against the cool grey and white kitchen island.

You have two options to reach the next level – you can either hop in the elevator or take a more scenic route by climbing up the stairs.

The lounge chairs are positioned on the perimeter of a cozy rug that creates a calming oasis within the bustling tile surroundings.

The upstairs lounge area of the house boasts a fantastic glass wall that showcases the impressive cobogo facade.

A personalized entrance door adds a touch of coziness with its warm wooden texture amidst the strong concrete structure. Thanks to a cleverly positioned skylight, it creates an impressive focal point. A compact bench rests comfortably in the cool shade, making it a welcoming spot to relax.

Glass railings offer an unobstructed view, allowing cobogo to shine through.

The central courtyard, with its stunning blue plunge pool, is easily visible from the first floor balcony and expansive windows. This architectural feature promotes social interaction between family members who occupy various levels of this unique home.

The pathways surrounding the house are designed with open spaces to allow proper ventilation. A canopy designed in a pergola style is also installed to filter direct sunlight and provide shade.

The way natural light enters the house varies depending on the season, weather conditions, and time of day, creating different effects. At night, the artificial light seeps through the openings in the walls, resembling a stunning lantern that dances with the movements of those within it.

The utilization of layered modules provides an additional level of privacy while also contributing to the aesthetic value of the interior through the incorporation of shadow patterns.

Scroll to Top